2/02/2016

Sta vam je potrebno da biste bili dobro


Sta je potrebno kolima da bi funkcionisala kako treba? Provera kocnica, menjanje ulja, benzin..
Sad malo teze pitanje, sta je potrebno tebi da bi funkcionisao dobro? Ne da prezivis, to je isuvise lako pitanje. Pod "dobrim" podrazumevam da imas energije, da si u stanju da se koncetrises, dobrog raspolozenja i srecan (prema svojim standardima). 
Koliko sna ti je potrebno? Neznosti? Duhovnosti? Zabave?
Ovo je na prvi pogled lako pitanje, mada zaista neobicno. Probajte da na njega odgovorite, makar i otprilike.



"Ljudsko bice ne zavrsava svoj razvoj kada je bez bolesti. Takodje postoje teznje coveka prema necemu vecem od njega samog, duhovnosti i stanju ispunjenja i blagostanja."
Ovo je revolucionarno otkrice psihologije i humanistickog pokreta sredinom dvadesetog veka.
Vazno je preziveti ali prezivljavati ne znaci isto sto i ziveti. Lako je primetiti kada smo u jako losem stanju, medjutim teze je shvatiti kada jednostavno nismo dobro. U stvari, stil zivota koji vodi vecina nas u gradu, normalizuje stvari koje nisu odlika dobrog stanja, kao na primer:

  • nemamo dovoljno sna
  • ne odmaramo se koliko nam treba
  • cesto dajemo prednost online komunikaciji u odnosu na fizicki kontakt
  • velika vecina iako se nazivamo "vernici" (ne odnosi se samo na crkvu ili odredjenu veru) ne gajimo nasu duhovnost
Na kraju ostaje nam da fukcionisemo samo na pola ili trecinom energije i to nazivamo ok zivotom, prihvatajuci da je zivot takav.Naravno da nije. Nedavno sam naletela na naslov: Vecina ne zna kako je biti potpuno budan. Prvo mi se ucinilo kao neka sala ali onda sam shvatila poruku. Usled hronicnog nedostatka sna i pravog odmora nismo u mogucnosti da damo sto posto nase paznje i energije. Nazalost jos uvek to neshvatamo.


Kakve su nam potrebe?

Postoje mnoge klasifikacije ljudskih potreba, mozda najpoznatija od njih je Maslow-ova hijerarhija potreba. Ovaj model objasnjava da nam je prvo potrebno ispunjenje fizickih potreba (voda, vazduh, hrana) potom bezbednosne (sigurnost, finansije,zdravstveno stanje), sledi pripadanje (prijatelji,ljubav, biti deo grupe),samopostovanje (osecanje ljubavi i postovanje drugih i sebe samog) i poslednja potreba je samoaktualizacija (razvoj potencijala u umetnickim, profesionalnim, sportskim postignucima, u porodici, uglavnom zavisi sta svako od nas postavlja sebi kao cilj).

Drugi autori su dodavali i potrebe kao: slobodno vreme, stvaranje, identitet, sloboda..Neke od potreba su dobile paznju a neke su zapostavljenje, kao na primer vaznost dobrog sna. Ako se ne naspavamo to utice na smanjenje koncetracije, na nasu paznju i cak moze dovesti do cesctih svadja sa okolinom. Druga, takodje ignorisana potreba je nase slobodno vreme. To se ne odnosi na zabavu, vec na ono neplanirano vreme sa kojim mozemo da radimo sta nam se prohte. Za to vreme nam mogu na um pasti neke kreativne i revolucionarne stvari ili jednostavno se mozete odmarati u tisini, citati, slusati muziku..sta god vam se prohte.

Da li znate sta je vama potrebno da dobro funcionisete?

Da biste dosli do odgovora na ovo pitanje bilo bi dobro da uporedite dane, koji su po vama lepo provedeni i suprotno one lose i da identifikujete razlike. Na primer:
Porazmislite o vasoj tipicnoj nedelji aktivnostima: posao, odmor, socijalne aktivnosti..Sada se prisetite nekih losih dana kada ste bili pod stresom, nesecni, itd. Sta nije funcionisalo bas tada, kako prepoznajete da je to bilo lose utroseno vreme?

Drugi nacin da saznate sta vam je potrebno kako bi bili dobro je da analizirate neke od potreba i nadjete sta nam je potrebno u svakoj od ovih oblasti. 

  • San- koliko sna je potrebno za tvoju dnevnu energiju? Koje stvari uticu pozitivno ili negativno na vas san?
  • Hrana- sa kojim namirnicama se osecate zdravo i puni elana? Koja hrana vam cini da se osecate tesko? Koliko obroka dnevno vam prija?
  • Slobodno vreme- da li ga imate u toku dana? Koliko ti je potrebno kako ne bi osecao stres? Da li ima mesta za pravi "ne radim nista" odmor ili ste pretrpani aktivnostima?
  • Drustveni zivot- da li se osecate sami ili usamljeni? Da li se radujete istinski kada vidite vase prijatelje i porodicu? Da li imate potrebu da nadjete vreme da se osamite?
  • Partner- ako ga imate, da li provodite dosta vremena ili vam treba vise? Ili mozda manje? Imate li vreme samo za vas, gde se ne prica o problemima ili svakodnevnim stvarima? Da li vam ostaje energije, prostora i vremena za vas seksualni zivot?
  • Zabava- imate li stvari koje vam daju energiju koje volite? Da li vam je dosadno? Sta vas cini srecnim i motivise?
  • Profesionalni razvoj- sta vas ispunjava? Kako se osecate u vezi sa poslom na kojem ste? Sta vas cini motivisanim za isti, a sta manje?
  • Duhovnost- da li ste ikad osecali vezu sa duhovnom energijom u vasem zivotu? Da li je bilo doro za vas? Kako se sada osecate u tom pogledu?
Veoma je vazno da se za sebe odgovorite na ova pitanja, mozda cete naici na ideje i zelju za menjanjem stvari. Ako je tako, postoje dve opasnosti: frustriranost usled nemogucnosti da se promene neke stvari koje zelite i stres od kolicine stvari koje biste mozda zeleli da promenite.
Stoga je neophodno da ovaj proces prihvatite sa strpljenjem, jer postojace prepreke. Ako postoji samo jedna stvar koja ce nam pomoci da se osecamo bolje, vredelo bi se pomuciti. Dakle, ako konstatujete nekoliko cinjenica o svom zivotu koje biste voleli promeniti, ne pokusavajte sve odjednom. Ako vecina ne zavisi od vas, pronadjite bar jednu stvar koja zavisi samo od vas i pocnite sa njom. Mozda u ovom momentu ne postoji nacin da vecinu stvari koje vam ne prijaju promenite, ali bitno je primetiti. Trenutak ce mozda doci da promenite okolnosti. Jedno po jedno..

Umesto zakljucka
"Upoznaj sebe"
Cuveni aforizam na ulazu u Apolonov hram u Delfima se moze protumaciti na vise nacina. Jedan ima veze sa poznajom onoga sto nam cini dobro, a drugi sa onim sto nam skodi, sta nam daje energiju i sta oduzima. Ako znamo da kucu treba pocistiti, da kolima treba benzin, da je biljke potrebno zalivati, takodje znamo sta je potrebno nama i koji su signali da je vreme za promene. Srecan vam put promene.

 Preporuka:


  • Film
         - Sedam godina na Tibetu. U zivotu ne dobijes uvek sta zelis, ali dobijes ono sto ti je potrebno.
  • Muzika
          - Gurinder Singh & Balwant Kaur. Prava muzika za spiritualno putovanje.

  • Knjiga
      - Sidarta. Covek ima u sebi nesto vece od samog sebe, a Sidartin zivot je traganje za tim.





Нема коментара:

Постави коментар