7/22/2015

Kako hodati po vatri


Vec neko vreme se osecam spremna za promene. Da budem iskrena, to se kod mene cesto desava. Neki od vas se mozda prepoznaju u ovome, zar ne? Promene su dobre jer nas izabace iz "zone komfora" ali pazljivo sa ovim potrebama. Ovo moze da predstavlja beg od onoga sa cim ne mozes (i neces) da se suocis. Znate o cemu pricam? Sigurno neki od vas znaju one koji stalno otkrivaju neke nove poslove, ideje, ljude i filozofije, vecito puni prica. Ponekad im se i divite, zar ne? Pazljivo. Promeniti se, izaci iz svoje zone konfora i osloboditi se straha je divan osecaj. Ali jos je lepse kad zivis ono sto zelis da zivis i kada si stalno prisutan. Onda ne biras ni vreme , ni mesto ni ljude jer ispunjenje je u tebi.Velika snaga je potrebna da budes odgovoran za sebe, svoj zivot i svoju sudbinu. Jel tako, da ili ne?



Prosle nedelje sam imala jednu poprilicno uzbudljivo iskustvo. I znate sta? Po prvi put sam shvatila da nije bitno ni gde si, da li su okruzen novim ljudima ili si u uzbudljivom mestu, ili da li radis nesto sto nikad nisi - nego sta si ti dok radis to sto radis. Prilika da upoznas sebe i da osetis svu ljubav koju nosis, potpuno, bez straha da je pokazes-to je dobra prilika. Dobro, verovatno vec umirete od znatizelje da saznate sta sam to radila, zar ne?

Imala sam trening "Kreatori sudbine" u Valensiji koji je trajao 2 puna dana ( 22 sata!!!) sa jednim od najharizmaticnijih osoba koje sam upoznala.
Prepuna sam utisaka i svasta bih volela da podelim. Pre svega, na ovom dvodnevnom kursu, najjaci utisak su ostavile dve stvari: ljubav i strah. Dve osnovne emocije koje leze ispod svega. Kad ogulis sve slojeve, dodjes do istine sta te pokrece, da li ljubav ili strah?

Kako smo svi bica ljubavi, ona je uvek tu. Prosto ne postoji covek koji nije sposoban da voli i ne zasluzuje da bude voljen. Ali kao i ljubav strah je njen verni pratilac. Strah nas paralizuje, tera nas mozak da izbegava bol i trazi zadovoljstvo. Pa dozvolimo sebi da se vrtimo u trouglu izmedju agresivnog lika, zrtve i onoga koji konstantno trazi zadovoljstva (ne bitno da li hrana,seks,alkohol, cak i meditacija i pozitivna psihologija.) Istina je negde tamo.. 

Moje oslobadjanje od straha je bilo krunisano hodanjem bosim nogama po zaru od 10 metara. Kako vam to zvuci? Ne mogu da vam opisem momenat kad izadjete pod zvezdano nebo gde cujes : ti mozes! Napravis onaj tvoj pobednicki gest i mars po vatri. U tom momentu ne postoji nista, samo cilj i tvoja snaga. Ne osetis ni vrucinu pod nogama, ni sumnju u ono sta radis pa ni bol..nista! Zamislite samo kad bismo se tako pokrenuli prema svakom strahu koji nas koci u zivotu? Sta bismo sve mogli da postanemo? Sada. 



Neverovatno iskustvo. Hodanje po vatri je samo ritual proslave onoga sto predhodi ta dva dana. Osecaj je isti kao kad nakon ostvarivanja cilja proslavis to kako dolikuje. Ne zaboravite da uradite apsolutno sve sto odlazete i sa cime ne zelite da se suocite-sada. 1,2,3 stisnite pesnicu i recite "sad"! Kad sidjete sa vatre, proslavite vas uspeh kako mu dolikuje. 




2 коментара:

  1. Tamara, i ovaj post je odličan (kao i ovaj današnji) NLP precizan, ali metaforičan... I toliko ličan i iskren da sam mogao da osetim uzbuđenje uspeha nakon "hodanja"... Prosto čovek poželi da nikad ne prestane da bude "učenik"... Sjajno!

    ОдговориИзбриши
  2. Vau! Hvala Vam od srca na lepom opazanju i komentaru. Zaista mi mnogo znaci. Hodanje po vatri je metod oslobadjanja od straha, koji bih preporucila. A biti "ucenik"- nesto najlepse..uvek i zauvek. Samo ucenik moze jednom postati ucitelj.

    ОдговориИзбриши