8/17/2015

Ti si ucitelj, ucenik, master, guru, lider

Jiddu Krisnamurti je govorio: "Ne postoji, guru, ucitelj, ucenik, lider. Ti si. I da to shvatis- potrebno je da transformises um." Odgovornost je tvoja, samo ti mozes da ucinis nemoguce.

Zasto su uvek nalogicniji koraci najtezi za preduzeti i zasto nam je potreban "neko" da nas vodi?

Pisuci ovo zelela sam da dam svoju percepciju o kursevima coachinga, liderima i pojavama gurua koji su sve cesci u zivotima onih koji traze odgovore na vazna zivotna pitanja.

Najvaznija lekcija koju sam naucila od dobrog prijatelja, jedino vredi fokusirati se na resenje, umesto na problem, dobro mi je dosla kao "light"motiv pisuci tekst. Volela bih da odgovorim na pitanje da li vam je potreban coach, lider, master ili guru, ali istina je da to samo vi to mozete znati. Iako bih volela iskreno da vam olaksam, poucena sopstvenim iskustvom.
Ja i moj najbolji ucitelj.

Jasno je da zivimo u drustvu u kome skoro svako nesto prodaje i to je potpuno prihvatljivo. Medjutim, postoji granica kada neko prodaje otvoreno i kada se koriste manipulativne tehnike kojih nismo uvek svesni. Posebno su osetljive teme samospoznaje i samopomoci jer tu se pronalaze osobe kojima je neretko potrebna posebna paznja, umesto samo debelog racuna.

Pre neki dan sam citala o terapiji grljenja koja navodno ima odlicne rezultate u lecenju, posebno dece. Na kraju teksta u par recenica nasla se  terapeutkinja (ako se tako moze nazvati) iz Nemacke koja zagrljaje daje za 90 evra po satu. Nakon ove informacije ostala sam u blagom soku. Zaista mi nije namera da nipodastavam neciji trud i predanost radu, ali ova informacija me je navela da razmislim dobro sa kime i cime sve sam se susrela u poslednjih nekoliko godina u svetu samorazvoja i moja iskustva u pronalazenju coach-a.

Prvo, vecina informacija su danas potpuno besplatne, na internetu. Nekad je to kurs na You Tube-u ili na nekoj drugoj on ili offline varijanti. Ako se samo usudite da pretrazujete tehnike koje vas zanimaju naletecete na milion i jednu informaciju od kojih je najveci broj, potpuno besplatan. Da ne zaboravim, znanje engelskog je ogroman plus, buduci da je vecina informacija dostupna bas na ovom jeziku. Medjutim, uvek tvrdim- ko trazi taj ce i naci, budite uporni.

Mozda vas zanima malo dublje neka odredjena tema ili biste voleli da se i sami osposobite za davanje  terapija?

Verujem da je najbolji nacin da  nesto naucimo, jeste da pronadjemo nekoga ciji rad postujemo i rado pratimo. Ali najvaznije je da prepoznate iskrenost u namerama te osobe. Nesto sto vas dotakne. Zapravo, radi se o tome da se na neki nacin povezete sa osobom od koje cete uciti i da osetite da je i toj osobi stalo dovoljno do onoga sto radi. Smatram da smo  svi bili u situacijama kada nas je taj osecaj prevario ali, ako dobro obratimo paznju o nacinu na koji ta osoba komuncira i sa kojim ciljem, na dobrom smo putu da nesto naucimo. Na suprot tome, mnogi koji se bave ovom temom, pronalaze nove tehnike i pristupe, pa nesvesno brzo postaju lak plen, pogodan za manipulaciju.

Osim kontakta sa onima od kojih zelimo da ucimo i dobrog istrazivanja sta i zasto zelimo da ucimo, jako je vazan nacin na koji posmatramo onoga od koga usvajamo znanje. Jasno je da nase "ucitelje" ponekad gledamo "kao u boga", ali nikad ne smemo zaboraviti da su oni ljudi. I cesto su prolazili kroz iste probleme i trazili odgovore, kao i mi danas. Vecina njih je preduzela i potrebne akcije i pronasla je zadovoljstvo u onome sta jesu i sta rade. Stoga, ove osobe imaju dovoljno samopouzdanja jer su radile mnogo na sebi. Tu dolazimo do kljucnog termina- rad na sebi. Fokus je uvek na nama samima i drugi nam mogu pokazati njihov put, nauciti nas nesto novo, nasmejati nas i inspirisati, ali to je samo nas put, koji svako za sebe mora da otputuje. I zato kad god vas neko "dobije" na svoju pricu, setite se da " ti si lider, master, guru, ucenik i ucitelj " jer odgovori su uvek u nama, nikad izvan. Vredi raditi na sebi. Samo tako mozemo jednog dana pomoci drugima, ali uvek postujuci njihovo pravo da odaberu svoj put.




Kada jednom to shvatimo, bice nam lakse da prihvatimo sebe takvi kakvi jesmo i da ne pravimo idole trudeci se da u nas usadimo nekog drugog. Isto tako lakse cemo prihvatiti ljude oko sebe, posebno bliznje, postujuci njihovo pravo na svoj put i svoju samopoznaju.

I za kraj, ono sto svi namanje volimo- cena. Kolika je cena znanja? "Ne slusaj besplatne savete, jer mogu skupo da kostaju". Salu na stranu, iako je puno besplatnih i sjajnih stvari, neke dobre stvari dobro i kostaju. Ali ne treba zameniti visoku cenu za visok kvalitet. Odlucite li se da zelite da se bavite dublje nekom temom i da li zelite da ulozite novac u sertifikat iz hipnoze, nlp-a, eft, zen-a ali zadajte sebi cilj da taj novac unapred zaradite. Bacite se na posao, stedite i sacuvajte za novac za ovu priliku (ako je vasa). Vecina od nas se lako motivise, ali pocetni entuzijazam zna  brzo da napusti. Zato polako, nesto se mora zrtvovati, strpljenje je kljuc i ulazite u sebe. Zivot je trening za koji se spremamo stalno, a prilke dolaze kad smo spremni da trijumfujemo.



Ima jedan odlican dokumentarac Kumare na ovu temu koji kroz humor prica o fenomenu gurua sa jasnom porukom da: ti si svoj najbolji ucitelj. Ako sam vas zagolicala temom bacite pogled na :


2 коментара:

  1. U potpunosti sam saglasan sa napisanim.
    Odlican tekst.
    Resenje je u nama...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi Cazime, hvala Vam na lepim recima. Jako mi je drago da citate i da Vam se dopada napisano. Posebno sam bila inspirisana, posle dolaska novih tehnika i ljudi u moj zivot, da se opet prisetim i vratim sebi..

      Избриши